ΑΕΠ Ελλάδας: Σημαντική Αύξηση 2,7% κατά το Δεύτερο Τρίμηνο, Σύμφωνα με τη Eurostat

Εκθετική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά εντυπωσιακά 2,7%. Αυτό το ποσοστό ανάπτυξης υπεραποδίδει σημαντικά την αντίστοιχη Ευρωζώνη, που κατέγραψε μόλις μια οριακή αύξηση του 0,1% στον ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται ως η τρίτη πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθώντας τη Μάλτα με ανάπτυξη 3,9% και την Ισλανδία με 4,2%, ενώ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Ρουμανία.

Στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμησή της που ήταν 0,6%, όταν λάμβανε υπόψη της την ετήσια ανάπτυξη.

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση 0,2% στον αριθμό των απασχολούμενων στην ευρωζώνη και 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τριμηνιαία βάση. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,1% στην ΕΕ.

Οι σημαντικές αυτές ανακαλύψεις προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) και αποτελούν ανοδικά νέα για την ελληνική οικονομία. Το 2,7% αύξησης του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 αποτυπώνει μια θετική πορεία για την χώρα.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαιώνουν επίσης την αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, παρατηρείται μια μικρή αύξηση τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές, αντίστοιχα κατά 0,1% και 0,6%, ενώ η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2%.

Συνοψίζοντας, η Ελλάδα παρουσιάζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και αφήνοντας πίσω την Ευρωζώνη. Τα θετικά αυτά νέα ανοίγουν δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αυξημένη απασχόληση, ενώ οι επενδύσεις και η καταναλωτική δαπάνη ενισχύουν την οικονομική ευρωστία της χώρας.

Releated

Οι Οικονομικές Επιπτώσεις της Νεροποντής στην Αγροτική Παραγωγή και την Οικονομία

Το κόστος των ζημιών από την κατακλυσμιαία νεροποντή στην αγροτική παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 1,5 – 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό προκύπτει μέσα από τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη προσέγγιση λαμβάνει υπόψη τη συμμετοχή της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει […]

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην Ευρωζώνη ως προς την αύξηση του ΑΕΠ

Η Ελλάδα ξεχώρισε στην πρώτη γραμμή των χωρών της Ευρωζώνης όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat. Αν και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μια φάση στασιμότητας, απειλούμενη οριακά από την ύφεση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η αναπτυξιακή αδιέξοδος […]