Οι Οικονομικές Επιπτώσεις της Νεροποντής στην Αγροτική Παραγωγή και την Οικονομία

Το κόστος των ζημιών από την κατακλυσμιαία νεροποντή στην αγροτική παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 1,5 – 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό προκύπτει μέσα από τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η πρώτη προσέγγιση λαμβάνει υπόψη τη συμμετοχή της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει περίπου 4% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Θεσσαλία αποτελεί περίπου το 20% της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Κατά συνέπεια, το ποσό των ζημιών υπολογίζεται περίπου στο εύρος του 1,5 έως 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι δεν αναφερόμαστε σε ολοκληρωτική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις της καταστροφής δεν θα περιοριστούν μόνο στη φετινή χρονιά, αλλά αναμένεται να επηρεάσουν την αγροτική παραγωγή και τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Μια δεύτερη προσέγγιση βασίζεται στα στοιχεία του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Εύθυμη Λέκκα. Σύμφωνα με αυτόν, οι ζημιές από την κακοκαιρία Ιανός του 2020 ανήλθαν περίπου σε 800 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ζημιές από την κακοκαιρία Daniel είναι περίπου τριπλάσιες, καταλήγουμε σε ένα παρόμοιο ύψος ζημιών.

Η τρίτη προσέγγιση βασίζεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο 2019-2022, τα οποία καταλήγουν σε μέσον όρο ζημιών ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ. Κατανοώντας αυτά τα στοιχεία, καταλήγουμε στο ίδιο ποσό της τάξεως των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτά τα ποσά συμφωνούν με τις εκτιμήσεις και άλλων οικονομολόγων.

Εκτός από τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, υπάρχουν και ζημιές στις υποδομές, όπως δρόμοι και γέφυρες. Αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ακριβές ύψος αυτών των ζημιών, μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, το κόστος συντήρησης και επισκευής των υποδομών ανέρχεται περίπου σε 850 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Θεσσαλία αντιστοιχεί στο περίπου 12-14% της έκτασης της χώρας, το κόστος ανακατασκευής και επισκευής των υποδομών ανέρχεται σε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και σε υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγεία, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν αυτές οι επιπτώσεις θα συμπεριληφθούν στις υποδομές ή θα απαιτήσουν χωριστή δαπάνη.

Όσον αφορά τις ζημιές στα κτίρια, δεν υπάρχει διαθέσιμη αξία του οικιστικού κεφαλαίου που έχει υποστεί ζημίες. Συνολικά, συζητάμε για ένα ποσοστό περίπου 20% της αξίας του οικιστικού κεφαλαίου στις πληγείσες περιοχές.

Οι επιπτώσεις της καταστροφής αναμένεται να επηρεάσουν επίσης τον πληθωρισμό, καθώς οι ζημιές στην παραγωγή, ιδίως στη σιτοπαραγωγή, θα δημιουργήσουν νέες πληθωριστικές τάσεις. Αυτές οι τάσεις αναμένεται να διαρκέσουν για δύο ή τρία χρόνια.

Σχετικά με τη δημοσιονομική επιβάρυνση, αν και αναμένεται να υπάρξει επιπτώση από τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και τον πληθωρισμό, υπάρχει περιθώριο για τη δημοσιονομία να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις. Παρόλα αυτά, η δημοσιονομική ισορροπία δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά.

Releated

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην Ευρωζώνη ως προς την αύξηση του ΑΕΠ

Η Ελλάδα ξεχώρισε στην πρώτη γραμμή των χωρών της Ευρωζώνης όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat. Αν και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μια φάση στασιμότητας, απειλούμενη οριακά από την ύφεση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η αναπτυξιακή αδιέξοδος […]

ΑΕΠ Ελλάδας: Σημαντική Αύξηση 2,7% κατά το Δεύτερο Τρίμηνο, Σύμφωνα με τη Eurostat

Εκθετική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά εντυπωσιακά 2,7%. Αυτό το ποσοστό ανάπτυξης υπεραποδίδει σημαντικά την αντίστοιχη Ευρωζώνη, που κατέγραψε μόλις μια οριακή αύξηση του 0,1% στον ίδιο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται ως η τρίτη πιο […]