Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Πάσχα» – Τι περιλαμβάνει

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ, το «καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα περιλαμβάνει τελικά και αρνί-κατσίκι, καθώς επίσης, τσουρέκι και πασχαλινό αβγό.

Το «καλάθι του Πάσχα» το οποίο ουσιαστικά είναι το διευρυμένο, με τα παραπάνω προϊόντα, “καλάθι του νοικοκυριού” για την περίοδο των εορτών- θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 15 Απρίλιου.

Οι τιμές σε αρνί – κατσίκι

Στις πρώτες λίστες των σούπερ μάρκετ, όπως σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο twitter, «παρά τους αρχικούς φόβους για μεγάλη αύξηση φέτος στις τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, η τιμή στόχος των 10 ευρώ, επετεύχθη κρατώντας στο «Καλάθι» τις τιμές στα περσινά, τελικά, επίπεδα». Υπενθυμίζεται ότι κ. Γεωργιάδης έχει επισημάνει τη μικρή παραγωγή που υπάρχει φέτος αλλά και τις μεγάλες εξαγωγές που έγιναν για το Πάσχα των Καθολικών.

Σύμφωνα με τις λίστες που έχουν αναρτήσει έως τώρα τα σούπερ μάρκετ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές στο αρνί ξεκινούν από 9,78 ευρώ το κιλό και φτάνουν έως 10,90 ευρώ το κιλό ενώ στο κατσίκι από 9,90 ευρώ το κιλό έως 11,40 ευρώ το κιλό.

Συνολικά, όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, στην 23η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» «από τα 1134 προϊόντα, τα 114 (10.05%) παρουσίασαν αύξηση, 78 (6.88%) παρουσίασαν μείωση, και 942 (83.07%) παρέμειναν σταθερά. Η μέση τιμή του «Καλαθιού» είχε -1.5% μείωση. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 29/03/2023 η μέση τιμή ήταν στα 127.22 και τώρα την τρέχουσα εβδομάδα 05/04/2023 διαμορφώθηκε σ»τα 125.31 καθώς οι μειώσεις τιμών αν και σε λιγότερα προϊόντα ήταν μεγαλύτερες των μικρών αυξήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να ενταχθεί τελικά το αρνί και το κατσίκι στο «καλάθι» των σούπερ μάρκετ, έχει προκαλέσει την αντίδραση των φορέων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση έχουν προαναγγείλει σχετικές νομικές ενέργειες για το μέτρο.

Στη δεύτερη εβδομάδα του το «καλάθι των νονών»

Όσον αφορά στο «καλάθι των νονών» που εφαρμόζεται στα καταστήματα παιχνιδιών, μπαίνει σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα του, με νέες λίστες από τις επιχειρήσεις του κλάδου να αναρτώνται στο e-καταναλωτής. Σημειώνεται ότι στην πρεμιέρα του μέτρου συμμετείχαν 29 επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ελλάδα και έως σήμερα ο αριθμός τους έχει φτάσει τις 34. Ανάμεσα σε αυτές και μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οι οποίες μεταξύ άλλων πωλούν και παιχνίδια.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Καλάθι των νονών» συμμετέχουν υποχρεωτικά αλυσίδες με ετήσιο τζίρο άνω του 1.000.000 και εθελοντικά όσες μικρότερες επιθυμούν ενώ θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου.

Releated

Οι Οικονομικές Επιπτώσεις της Νεροποντής στην Αγροτική Παραγωγή και την Οικονομία

Το κόστος των ζημιών από την κατακλυσμιαία νεροποντή στην αγροτική παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 1,5 – 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό προκύπτει μέσα από τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη προσέγγιση λαμβάνει υπόψη τη συμμετοχή της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει […]

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην Ευρωζώνη ως προς την αύξηση του ΑΕΠ

Η Ελλάδα ξεχώρισε στην πρώτη γραμμή των χωρών της Ευρωζώνης όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat. Αν και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μια φάση στασιμότητας, απειλούμενη οριακά από την ύφεση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η αναπτυξιακή αδιέξοδος […]