Γιατί να επιστραφούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα;

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, γνωστά και ως “Μάρμαρα του Ελγίν”, αποτελούν ένα από τα πιο διαπραγματευόμενα θέματα στον κόσμο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την αρχή της αφαίρεσής τους από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Λόρδο Ελγίν, έναν Βρετανό διπλωμάτη, το θέμα της επιστροφής τους στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

Οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα και παρουσιάζονται καλύτερα μαζί με άλλα αρχαία σε ένα παγκόσμιο μουσείο, ενώ οι Έλληνες τα θεωρούν κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων, αλλά η Βρετανία επιμένει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε την επιστροφή τους.

Παρά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες για συμβιβασμό, η θέση της Βρετανίας παραμένει αμετακίνητη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, δήλωσε ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν “τεράστιο περιουσιακό στοιχείο” για τη Βρετανία και ότι η Βρετανία έχει φροντίσει τα μάρμαρα για γενιές.

Η ιστορία των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μια ιστορία που συνεχίζεται. Είναι μια ιστορία που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, την εθνική ταυτότητα και την παγκόσμια διπλωματία. Είναι μια ιστορία που δεν έχει ακόμη βρει το τέλος της.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

 1. Τι είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα (Μάρμαρα του Ελγίν);
  Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, γνωστά και ως “Μάρμαρα του Ελγίν”, είναι μια συλλογή από πέτρινες γλυπτικές διακοσμήσεις που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Λόρδο Ελγίν στις αρχές του 19ου αιώνα.
 2. Γιατί η Ελλάδα θέλει την επιστροφή των μαρμάρων;
  Η Ελλάδα θεωρεί τα μάρμαρα του Παρθενώνα ως κομμάτι της εθνικής της ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιστεύει ότι η αφαίρεσή τους από την Ελλάδα ήταν παράνομη και ότι πρέπει να επιστραφούν.
 3. Γιατί η Βρετανία αρνείται να επιστρέψει τα μάρμαρα;
  Η Βρετανία υποστηρίζει ότι τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα και ότι παρουσιάζονται καλύτερα σε ένα παγκόσμιο μουσείο. Επιπλέον, η Βρετανική Νομοθεσία προστατεύει τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, στο οποίο βρίσκονται τα μάρμαρα, από την μόνιμη επιστροφή των εκθεμάτων της.

Εξηγήσεις Όρων

 1. Μάρμαρα του Παρθενώνα (Μάρμαρα του Ελγίν): Συλλογή από πέτρινες γλυπτικές διακοσμήσεις που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Λόρδο Ελγίν στις αρχές του 19ου αιώνα.
 2. Λόρδος Ελγίν: Βρετανός διπλωμάτης που αφαίρεσε τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Αθήνα και τα μετέφερε στη Βρετανία.
 3. Βρετανικό Μουσείο: Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο, που βρίσκεται στο Λονδίνο, στο οποίο φυλάσσονται τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Releated

Greek Translation: “Πώς ονομάζονται οι ελληνικές κοινότητες;”

Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, με την πλούσια ιστορία της, έχει βιώσει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στις κοινωνικές δομές των κοινοτήτων της. Από τις αρχαίες πόλεις-κράτη, γνωστές ως “πόλις”, έως τις σύγχρονες κοινότητες, οι ελληνικοί οικισμοί πάντα αντανακλούσαν την κοινωνικοπολιτική δυναμική της κάθε εποχής. Η Αρχαία Ελληνική ΠόληΣτην αρχαιότητα, στον ελληνικό κόσμο, κυριαρχούσαν οι πόλεις-κράτη, ή “πόλις”. […]

Translation: Είναι η Θεσσαλονίκη καλή για τους τουρίστες; Language: el

Θεσσαλονίκη, η συναρπαστική πόλη της βόρειας Ελλάδας, συνδυάζει την ιστορική λάμψη με τη σύγχρονη ζωντάνια. Με μια πλούσια ιστορία, πολιτιστικά αξιοθέατα και εκλεκτή γαστρονομία, αυτή η πόλη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους ταξιδιώτες που αναζητούν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα. Η Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως η συμπρωτεύουσα, είναι ένας τόπος όπου οι επισκέπτες μπορούν να […]