Η βόμβα μολότοφ πήρε το όνομά της από τον Βιάτσεσλαβ Μολότοφ;

Το κοκτέιλ Μολότοφ, ένα απλό αλλά αποτελεσματικό εμπρηστικό όπλο, έχει τις ρίζες του στον Ρωσο-Φινλανδικό Πόλεμο του 1939-1940. Παρά το γεγονός ότι το όνομα του προέρχεται από τον Σοβιετικό Υπουργό Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μολότοφ, ο ίδιος δεν ήταν ο εφευρέτης του.

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στη Φινλανδία, οι Φινλανδοί μαχητές χρησιμοποίησαν ευρέως αυτοσχέδια εμπρηστικά όπλα, τα οποία αποτελούνταν από μπουκάλια γεμάτα με μείγμα πίσσας, αιθανόλης και βενζίνης, με φυτίλια. Αυτά τα όπλα ονομάστηκαν ειρωνικά “κοκτέιλ Μολότοφ” από τους Φινλανδούς, ως απάντηση στην προπαγάνδα του Μολότοφ που αναφερόταν στις σοβιετικές βόμβες διασποράς ως “πακέτα τροφίμων” για τους πεινασμένους Φινλανδούς.

Η παραγωγή αυτών των όπλων έγινε σε μεγάλη κλίμακα στο αποστακτήριο του Ρατζαμάκι, κοντά στο Ελσίνκι, το οποίο ανήκε στο κρατικό μονοπώλιο αλκοόλ της Φινλανδίας. Περίπου 540.000 κοκτέιλ Μολότοφ κατασκευάστηκαν από ένα εργατικό δυναμικό που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες. Η επιτυχία και η δημοτικότητα αυτών των όπλων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης οδήγησε στην παγκόσμια υιοθέτηση του όρου.

Σήμερα, το κοκτέιλ Μολότοφ παραμένει ένα σύμβολο λαϊκών εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Η απλότητα και η αποτελεσματικότητά του το καθιστούν ένα από τα πιο διαδεδομένα αυτοσχέδια όπλα σε συγκρούσεις και διαδηλώσεις παγκοσμίως.

Releated

Greek Translation: “Πώς ονομάζονται οι ελληνικές κοινότητες;”

Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, με την πλούσια ιστορία της, έχει βιώσει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στις κοινωνικές δομές των κοινοτήτων της. Από τις αρχαίες πόλεις-κράτη, γνωστές ως “πόλις”, έως τις σύγχρονες κοινότητες, οι ελληνικοί οικισμοί πάντα αντανακλούσαν την κοινωνικοπολιτική δυναμική της κάθε εποχής. Η Αρχαία Ελληνική ΠόληΣτην αρχαιότητα, στον ελληνικό κόσμο, κυριαρχούσαν οι πόλεις-κράτη, ή “πόλις”. […]

Translation: Είναι η Θεσσαλονίκη καλή για τους τουρίστες; Language: el

Θεσσαλονίκη, η συναρπαστική πόλη της βόρειας Ελλάδας, συνδυάζει την ιστορική λάμψη με τη σύγχρονη ζωντάνια. Με μια πλούσια ιστορία, πολιτιστικά αξιοθέατα και εκλεκτή γαστρονομία, αυτή η πόλη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους ταξιδιώτες που αναζητούν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα. Η Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως η συμπρωτεύουσα, είναι ένας τόπος όπου οι επισκέπτες μπορούν να […]