Τι απέγιναν τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως “Μάρμαρα του Ελγίν”, αποτελούν αντικείμενο μιας επίμονης διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας. Αυτά τα αρχαία γλυπτά, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., απομακρύνθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Ελγίν τον 19ο αιώνα και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο234.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών, θεωρώντας την αφαίρεσή τους ως μια βίαιη προσβολή στον πολιτισμό της και στο σύμβολο της δημοκρατίας3. Ωστόσο, η Βρετανία επιμένει ότι τα γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση1.

Παρά την αυξανόμενη πίεση για την επιστροφή των γλυπτών, η Βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατύπωση μιας συνεκτικής πολιτικής για τα γλυπτά του Παρθενώνα1. Η διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια σημαντική ζήτηση πολιτιστικής δικαιοσύνης και θα συνεχίσει να απασχολεί τις δύο χώρες μέχρι να βρεθεί μια λύση4.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα;
Τα γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως “Μάρμαρα του Ελγίν”, είναι μια συλλογή αρχαίων γλυπτών που απομακρύνθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα κατά τον 19ο αιώνα και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Γιατί η Ελλάδα ζητά την επιστροφή των γλυπτών;
Η Ελλάδα θεωρεί ότι τα γλυπτά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς και ότι η αφαίρεσή τους από τον Παρθενώνα ήταν μια προσβολή στον πολιτισμό της.

Ποιος έχει την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα;
Η Βρετανία ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο. Ωστόσο, η Ελλάδα διαφωνεί και ζητά την επιστροφή τους.

Εξηγήσεις Όρων

Παρθενώνας: Ένα αρχαίο ναός στην Ακρόπολη της Αθήνας, χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. κατά την χρυσή εποχή της Αθήνας.

Μάρμαρα του Ελγίν: Ένας άλλος όρος για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που πήραν το όνομά τους από τον Λόρδο Ελγίν, ο οποίος τα απομάκρυνε από τον Παρθενώνα.

Βρετανικό Μουσείο: Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο, που βρίσκεται στο Λονδίνο, στην Αγγλία.

Releated

Greek Translation: “Πώς ονομάζονται οι ελληνικές κοινότητες;”

Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, με την πλούσια ιστορία της, έχει βιώσει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στις κοινωνικές δομές των κοινοτήτων της. Από τις αρχαίες πόλεις-κράτη, γνωστές ως “πόλις”, έως τις σύγχρονες κοινότητες, οι ελληνικοί οικισμοί πάντα αντανακλούσαν την κοινωνικοπολιτική δυναμική της κάθε εποχής. Η Αρχαία Ελληνική ΠόληΣτην αρχαιότητα, στον ελληνικό κόσμο, κυριαρχούσαν οι πόλεις-κράτη, ή “πόλις”. […]

Translation: Είναι η Θεσσαλονίκη καλή για τους τουρίστες; Language: el

Θεσσαλονίκη, η συναρπαστική πόλη της βόρειας Ελλάδας, συνδυάζει την ιστορική λάμψη με τη σύγχρονη ζωντάνια. Με μια πλούσια ιστορία, πολιτιστικά αξιοθέατα και εκλεκτή γαστρονομία, αυτή η πόλη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους ταξιδιώτες που αναζητούν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα. Η Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως η συμπρωτεύουσα, είναι ένας τόπος όπου οι επισκέπτες μπορούν να […]