Η Συνθήκη της Λωζάνης στο Επίκεντρο της Επικαιρότητας

Στο πλαίσιο των πρόσφατων δηλώσεων που έγιναν από τον Άγγελο Συρίγο, η Συνθήκη της Λωζάνης επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση. Ο κ. Συρίγος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνθήκης, ποσοστό 97%, δεν είναι πλέον επίκαιρο ή εφαρμόσιμο. Αυτό που παραμένει σημαντικό και “ζωντανό” είναι το 3% που αφορά τα σύνορα της χώρας.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, υπογεγραμμένη το 1923, αποτελεί ένα ιστορικό έγγραφο που διαμόρφωσε τα σύγχρονα σύνορα και τις διπλωματικές σχέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Συρίγου αναδεικνύουν την ανάγκη για μια σύγχρονη προσέγγιση στα ζητήματα που καλύπτει η συνθήκη, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν τη σταθερότητα που προσφέρει στο θέμα των συνόρων.

Στην αντίδραση της κυβέρνησης, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, διατηρώντας έτσι μια στάση συνέχειας και σταθερότητας.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

 • Τι είναι η Συνθήκη της Λωζάνης;
  Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια διεθνής συμφωνία που υπογράφηκε το 1923 και καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, καθώς και τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 • Ποιο μέρος της Συνθήκης θεωρείται ακόμα επίκαιρο;
  Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, μόνο το 3% της Συνθήκης που αφορά τα σύνορα είναι ακόμα “ζωντανό” και επίκαιρο.
 • Τι σημαίνει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών;
  Αποστρατιωτικοποίηση σημαίνει την απομάκρυνση ή την απαγόρευση στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων από μια περιοχή. Στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης, αφορά την κατάσταση σε ορισμένα Ελληνικά νησιά.

Εξηγήσεις Όρων

 • Συνθήκη: Ένα διεθνές έγγραφο που περιέχει συμφωνίες μεταξύ κρατών.
 • Αποστρατιωτικοποίηση: Η διαδικασία αφαίρεσης ή περιορισμού των στρατιωτικών δυνάμεων σε μια περιοχή.
 • Σύνορα: Οι γραμμές που καθορίζουν τα γεωγραφικά όρια μεταξύ κρατών.

Releated

Πώς ήταν η γεωργία στην Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, η γεωργία αποτελούσε την κύρια δραστηριότητα και πηγή εισοδήματος για τους πολίτες. Οι Αθηναίοι αγρότες αντιμετώπιζαν πολλές προκλήσεις, όπως το άγονο έδαφος και την έλλειψη μεγάλων ποταμών για άρδευση, αλλά κατάφεραν να αναπτύξουν μεθόδους και τεχνικές που τους επέτρεψαν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν. Οι κύριες καλλιέργειες περιλάμβαναν το σιτάρι και το […]

Η Δύναμη της Αγροτικής Κινητοποίησης στη Σύγχρονη Ελλάδα

Στη σύγχρονη εποχή, η αγροτική κοινότητα της Ελλάδας αποδεικνύει πως διαθέτει μια σημαντική δύναμη κινητοποίησης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και να φέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα και τις ανάγκες τους. Πρόσφατα, οι Έλληνες αγρότες ξεκίνησαν μια καθοδό με τα τρακτέρ τους προς την Αθήνα, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης και αλληλεγγύης, […]