Τι είναι η Συνθήκη της Λωζάνης 2023;

Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτή η συνθήκη οριοθέτησε τα εθνικά σύνορα των δύο χωρών, τα οποία παραμένουν ίδια μέχρι σήμερα, με εξαίρεση μία αλλαγή το 1939, όταν η Χατάη επέλεξε να γίνει τουρκική επαρχία1.

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν ένα αποτέλεσμα της ανικανότητας της Συνθήκης των Σεβρών να διασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή της εξουσίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε στη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας κάτω από τον Μουσταφά Κεμάλ και περιελάμβανε 141 άρθρα, τα οποία υπεγράφησαν από τον Ισμέτ Ινονού, αντιπρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ3.

Η Συνθήκη της Λωζάνης έκανε επίσης τέλος στις λεγόμενες Καπιτουλάσιες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμβάσεις που είχαν συναφθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Δυτικές Χώρες που παρείχαν προνόμια σε αυτές τις χώρες. Παρόλο που η Τουρκία συνέχισε να πληρώνει τα χρέη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1954, η Συνθήκη της Λωζάνης της έδωσε οικονομική ανεξαρτησία1.

Παρά τη σημασία της, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαφωνίας. Οι επιπτώσεις της, όπως η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θεωρούνται σήμερα από πολλούς ως “τρομερό λάθος”4.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι είναι η Συνθήκη της Λωζάνης;
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη ειρήνης που διαπραγματεύτηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Λωζάνης το 1922-23 και υπεγράφη στη Λωζάνη, Ελβετία, στις 24 Ιουλίου 19235.

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της Συνθήκης της Λωζάνης;
Η Συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε στη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας, οριοθέτησε τα εθνικά σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας, και έκανε τέλος στις Καπιτουλάσιες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας13.

Γιατί η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αντικείμενο διαφωνίας;
Παρά τη σημασία της, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαφωνίας. Οι επιπτώσεις της, όπως η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θεωρούνται σήμερα από πολλούς ως “τρομερό λάθος”4.

Εξηγήσεις Όρων

Συνθήκη των Σεβρών: Η Συνθήκη των Σεβρών ήταν μια συνθήκη που υπεγράφη το 1920 μεταξύ των συμμάχων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συνθήκη οδήγησε στην κατακερματισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά προκάλεσε ευρεία αντίδραση στην Τουρκία και αντικαταστάθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Καπιτουλάσιες: Οι Καπιτουλάσιες ήταν συμβάσεις που είχαν συναφθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Δυτικές Χώρες που παρείχαν προνόμια σε αυτές τις χώρες. Η Συνθήκη της Λωζάνης έκανε τέλος σε αυτές τις συμβάσεις1.

Ανταλλαγή πληθυσμών: Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, υπήρξε μια ανταλλαγή πληθυσμών κατά θρησκευτικές γραμμές μεταξύ της Ελλάδας και της νεοσύστατης Δημοκρατίας. Πάνω από 1 εκατομμύριο Ορθόδοξοι Χριστιανοί άφησαν την Τουρκία για την Ελλάδα, ενώ 500.000 Μουσουλμάνοι άφησαν την Ελλάδα1.

Releated

Πώς ήταν η γεωργία στην Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, η γεωργία αποτελούσε την κύρια δραστηριότητα και πηγή εισοδήματος για τους πολίτες. Οι Αθηναίοι αγρότες αντιμετώπιζαν πολλές προκλήσεις, όπως το άγονο έδαφος και την έλλειψη μεγάλων ποταμών για άρδευση, αλλά κατάφεραν να αναπτύξουν μεθόδους και τεχνικές που τους επέτρεψαν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν. Οι κύριες καλλιέργειες περιλάμβαναν το σιτάρι και το […]

Η Δύναμη της Αγροτικής Κινητοποίησης στη Σύγχρονη Ελλάδα

Στη σύγχρονη εποχή, η αγροτική κοινότητα της Ελλάδας αποδεικνύει πως διαθέτει μια σημαντική δύναμη κινητοποίησης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και να φέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα και τις ανάγκες τους. Πρόσφατα, οι Έλληνες αγρότες ξεκίνησαν μια καθοδό με τα τρακτέρ τους προς την Αθήνα, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης και αλληλεγγύης, […]