Τι είναι η Συνθήκη της Λωζάνης 2023;

Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτή η συνθήκη οριοθέτησε τα εθνικά σύνορα των δύο χωρών, τα οποία παραμένουν ίδια μέχρι σήμερα, με εξαίρεση μία αλλαγή το 1939, όταν η Χατάη επέλεξε να γίνει τουρκική επαρχία1.

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν ένα αποτέλεσμα της ανικανότητας της Συνθήκης των Σεβρών να διασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή της εξουσίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε στη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας κάτω από τον Μουσταφά Κεμάλ και περιελάμβανε 141 άρθρα, τα οποία υπεγράφησαν από τον Ισμέτ Ινονού, αντιπρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ3.

Η Συνθήκη της Λωζάνης έκανε επίσης τέλος στις λεγόμενες Καπιτουλάσιες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμβάσεις που είχαν συναφθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Δυτικές Χώρες που παρείχαν προνόμια σε αυτές τις χώρες. Παρόλο που η Τουρκία συνέχισε να πληρώνει τα χρέη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1954, η Συνθήκη της Λωζάνης της έδωσε οικονομική ανεξαρτησία1.

Παρά τη σημασία της, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαφωνίας. Οι επιπτώσεις της, όπως η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θεωρούνται σήμερα από πολλούς ως “τρομερό λάθος”4.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι είναι η Συνθήκη της Λωζάνης;
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη ειρήνης που διαπραγματεύτηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Λωζάνης το 1922-23 και υπεγράφη στη Λωζάνη, Ελβετία, στις 24 Ιουλίου 19235.

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της Συνθήκης της Λωζάνης;
Η Συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε στη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας, οριοθέτησε τα εθνικά σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας, και έκανε τέλος στις Καπιτουλάσιες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας13.

Γιατί η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αντικείμενο διαφωνίας;
Παρά τη σημασία της, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαφωνίας. Οι επιπτώσεις της, όπως η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θεωρούνται σήμερα από πολλούς ως “τρομερό λάθος”4.

Εξηγήσεις Όρων

Συνθήκη των Σεβρών: Η Συνθήκη των Σεβρών ήταν μια συνθήκη που υπεγράφη το 1920 μεταξύ των συμμάχων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συνθήκη οδήγησε στην κατακερματισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά προκάλεσε ευρεία αντίδραση στην Τουρκία και αντικαταστάθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Καπιτουλάσιες: Οι Καπιτουλάσιες ήταν συμβάσεις που είχαν συναφθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Δυτικές Χώρες που παρείχαν προνόμια σε αυτές τις χώρες. Η Συνθήκη της Λωζάνης έκανε τέλος σε αυτές τις συμβάσεις1.

Ανταλλαγή πληθυσμών: Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, υπήρξε μια ανταλλαγή πληθυσμών κατά θρησκευτικές γραμμές μεταξύ της Ελλάδας και της νεοσύστατης Δημοκρατίας. Πάνω από 1 εκατομμύριο Ορθόδοξοι Χριστιανοί άφησαν την Τουρκία για την Ελλάδα, ενώ 500.000 Μουσουλμάνοι άφησαν την Ελλάδα1.

Releated

Ποιος είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας;

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, φέρνοντας μαζί του μια νέα προοπτική και δυναμική στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Με πλούσια εμπειρία στον τομέα της πολιτικής και της νομικής επιστήμης, ο Γεραπετρίτης αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Η πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό […]

Η Σημασία των Θαλάσσιων Πάρκων για την Τουρκία: Μια Νέα Προοπτική

Η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έφερε στο προσκήνιο τη σημασία των θαλάσσιων πάρκων για την Τουρκία. Ο Φιντάν τόνισε ότι τα θαλάσσια πάρκα αποτελούν μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προστασία και διατήρηση αυτών των περιοχών. Η Τουρκία θεωρεί τα θαλάσσια […]