Χρειάζονται οι Τούρκοι πολίτες βίζα για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα, ως μέλος της ζώνης Σένγκεν, απαιτεί την απόκτηση Σένγκεν βίζας για ταξίδια μέχρι 90 ημερών. Για ταξίδια που υπερβαίνουν τις 90 ημέρες, υπάρχει η δυνατότητα αίτησης “εθνικής βίζας”. Ο τύπος της βίζας που θα υποβάλετε εξαρτάται από τον σκοπό της επίσκεψής σας, τον αριθμό των εισόδων και τον τύπο του διαβατηρίου σας. Οι κάτοχοι Διπλωματικού (Μαύρο), Υπηρεσιακού (Γκρι) και Ειδικού (Πράσινο) Διαβατηρίου μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς βίζα για έως και 90 ημέρες. Οι κάτοχοι Κανονικού Διαβατηρίου πρέπει να αποκτήσουν βίζα.

Συνιστάται να υποβάλετε αίτηση για βίζα τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι σας στην Ελλάδα. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για βίζα είτε μόνοι σας είτε μέσω εταιρείας που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα έχει τέσσερα προξενεία στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, την Σμύρνη και την Αδριανούπολη.

Ο αιτών της βίζας θα ενημερωθεί εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της αίτησης. Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε 30 ημέρες για εξαιρετικές και ειδικές περιπτώσεις. Το Προξενείο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτό κατά την υποβολή της αίτησης.

Απαιτούμενα Έγγραφα για την Αίτηση Βίζας:

 • Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη φόρμα αίτησης βίζας (μπορεί να συμπληρωθεί στα Τουρκικά, Αγγλικά και Ελληνικά)
 • 1 βιομετρική φωτογραφία που έχει τραβηχτεί τους τελευταίους 6 μήνες και συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ICAO
 • Διαβατήριο και φωτοτυπία με τουλάχιστον δύο κενές σελίδες. Το διαβατήριό σας δεν πρέπει να λήγει για τουλάχιστον 3 μήνες μετά το τέλος της περιόδου ταξιδιού σας, και αν έχετε πολλαπλά σχέδια ταξιδιού, η ημερομηνία λήξης σας πρέπει να καλύπτεται.
 • Δακτυλικά αποτυπώματα. Εάν ο αιτών της βίζας δεν έχει καταχωρηθεί στο VIS (Σύστημα Πληροφοριών Βίζας) εντός 59 μηνών, θα ληφθεί δακτυλικό αποτύπωμα.
 • Φωτοτυπία της ταυτότητας
 • Το τέλος της βίζας είναι 60 € (μπορεί να πληρωθεί ως 204 TL καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σταθερή)
 • Υποστηρικτικά έγγραφα:
  • Περιγραφή του ταξιδιού
  • Κρατήσεις εισιτηρίων μετ’ επιστροφής
  • Τοποθεσία διαμονής – κρατήσεις ξενοδοχείου
  • Προσκλήσεις, έγγραφα που δείχνουν τις πηγές εισοδήματός σας (υπογεγραμμένα και σφραγισμένα αποδείξεις μισθού για τους τελευταίους 3 μήνες, τραπεζικός λογαριασμός)

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Ποιος είναι ο σκοπός της Σένγκεν βίζας;
Η Σένγκεν βίζα είναι απαραίτητη για ταξίδια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν για περίοδο έως 90 ημερών.

Ποιος είναι ο σκοπός της εθνικής βίζας;
Η εθνική βίζα είναι απαραίτητη για ταξίδια στην Ελλάδα που υπερβαίνουν τις 90 ημέρες.

Ποιοι μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς βίζα;
Οι κάτοχοι Διπλωματικού, Υπηρεσιακού και Ειδικού Διαβατηρίου μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς βίζα για έως και 90 ημέρες.

Εξηγήσεις Όρων

Σένγκεν Βίζα: Βίζα που επιτρέπει την είσοδο και την παραμονή σε χώρες της ζώνης Σένγκεν για περίοδο έως 90 ημερών.

Εθνική Βίζα: Βίζα που επιτρέπει την είσοδο και την παραμονή σε μια συγκεκριμένη χώρα για περίοδο που υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Διπλωματικό Διαβατήριο: Διαβατήριο που εκδίδεται σε διπλωμάτες και άλλα υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης για επίσημη χρήση.

Υπηρεσιακό Διαβατήριο: Διαβατήριο που εκδίδεται σε κυβερνητικούς υπαλλήλους για επίσημη χρήση.

Ειδικό Διαβατήριο: Διαβατήριο που εκδίδεται για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η διεθνής

Releated

Ποιοι ήταν οι φόροι στη Γαλλική Επανάσταση;

Η φορολογία αποτέλεσε έναν από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση. Στα τέλη του 18ου αιώνα, το φορολογικό σύστημα της Γαλλίας ήταν υπερβολικά βαρύ, αναποτελεσματικό και άδικο. Η πλειονότητα των φόρων επιβαλλόταν στο Τρίτο Κτήμα, δηλαδή στους κοινούς ανθρώπους, ενώ οι ευγενείς και ο κλήρος απολάμβαναν σημαντικές απαλλαγές. Οι άμεσοι φόροι, όπως ο […]

Νέες Μεταρρυθμίσεις και Οικονομικές Προκλήσεις: Η Στρατηγική της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, προχωρά με αποφασιστικότητα σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης δείχνουν την πρόθεση να ενισχυθεί η οικονομική σταθερότητα και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Η ακρίβεια αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα […]